Mestská vínotéka
Pezinok, Radničné námestie 9Home.htmlshapeimage_4_link_0

Autorské práva Mestská vínotéka Pezinok 2009, webmaster: webmaster@vinoteka-pezinok.sk,

Malá vinohradnícka abeceda výrazov Malokarpatského regiónu 

Anšlog – sírny knôt

Buket – vôňa, aróma vína

Cajch – úradný znak objemu nádoby

Cibéba - zoschnutá bobuľa hrozna, tzv. zhroznienkovatenie

Čingír – víno z výliskov, vodnár

Druhák – iný názov vodnára

Fertal – drevená manipulačná nádoba

Gurtna – textilný trak na putňu

Hever – sklenená násoska na ťahanie vína zo sudov

Kantnár – drevený alebo betónový podklad na umiestnenie        
sudov

Koštér – ľudový názov pre ochutnávača, degustátora a znalca hroznových vín

Krampla – dvojzubý kopáč

Latra – upravený sud na odvoz úrody hrozna z vinice

Muštlár – drevený kyjak na mliaždenie vína

Obstrleze – paberky, pozber úrody

Putňa – nádoba na nosenie hrozna – obyčajne drevená

Rmut – rozomleté hrozno, z ktorého sa lisovaním  získava mušt

Rúna – trávnatý chodník, oddeľujúcu jednu vinicu od druhej

Ryšák – ľudové označenie ružovkastého, až svetločerveného vína z bielych a modrých odrôd viniča, šiler

Sirka – choroba  vína

Špricna – nádoba na postrek, aj tryska

Šteky – oporné vinohradnícke koly, zvyčajne z agátového dreva

Treštoriny – vylisky z hrozna

Untrsacl – drevená vanička na vylievanie zvyškov zo suda

Úponka - časť viniča, ktorá rastie na uzloch oproti listom a slúži na jeho zachytávanie o oporu

Vincúr – v minulosti osoba, ktorá majiteľovi vinohradov zabezpečovala  obrábanie viníc a dorábanie vína

Zajha- prutený alebo látkový kôš(s dnom i bez dna) do ktorého steká mušt z pomletého hrozna.

Podmienky vstupu        Partneri        Odporúčané linky         O nás        Aktuality        Ponuka        Cenník        Zaujímavosti        Kontakt